Advice4All poradenství pro systemy managementu

Přehled hlavních změn v připravované revizi normy ISO 14001:2015

Organizace ISO vydala dokument Revize ISO 14001 – požadavky a návod na použití, ve kterém jsou shrnuty hlavní změny v připravované revizi normy. Struktura normy bude vycházet z HLS definované Přílohou SL (Annex SL), která zavádí pro všechny systémové normy jednotnou strukturu.

Hlavní změny uváděné v dokumentu jsou:
Strategický environmentální management – přináší zvýšení významu enviromentálního managementu při procesu strategického plánování. Tento nový požadavek byl do porozumění kontextu organizace začleněn proto, aby umožnil určit nové příležitosti, které budou přínosem pro organizaci i prostředí. Pozornost je zaměřena zejména na měnící se okolnosti související s potřebami a očekáváními zainteresovaných stran (včetně regulačních požadavků) a na místní, regionální nebo globální podmínky, které mohou ovlivnit nebo být ovlivněny organizací. Jakmile jsou určeny ty prioritní, jsou do operačního (provozního) plánu systému enviromentálního managementu zapracovány činnosti k zmírnění nebezpečí nepříznivého vlivu nebo příležitosti ke zlepšení.

Leadership-vedení – byla přidána nová klauzule, která stanovuje zodpovědnost vedení za prosazení enviromentálního managementu v organizaci.

Ochrana životního prostředí – od organizace se očekává, že ve shodě se svým kontextem aktivně rozšíří činnost k ochraně životního prostředí před poškozením a degradací. Text nedefinuje „ochranu životního prostředí“, ale uvádí, že může zahrnovat prevenci znečištění, trvale udržitelné využívání zdrojů, zmírnění klimatických změn, ochranu biodiverzity a ekosystémů, atd.

Environmental performance – enviromentální výkonnost – při neustálém zlepšování je důraz posunut od zlepšování systému managementu k zlepšování enviromentální výkonnosti. V souladu se svojí politikou a závazky by organizace měla podle svých možností snižovat množství emisí, odpadních vod i odpadu na úroveň, kterou si určí.

Lifecycle thinking – myšlení založené na životním cyklu – k současnému požadavku na řízení enviromentálních aspektů souvisejících s nákupem zboží a služeb přibývá požadavek na rozšíření řízení a vlivu na dopad na životní prostředí při užívání a konečném nakládání a likvidaci produktu. Audit životního cyklu není povinně požadován.

Komunikace – byl přidán požadavek na vytvoření komunikační strategie se stejným důrazem na vnitřní i vnější komunikaci. Zahrnuje požadavek na sdělování konzistentních a spolehlivých informací a ustanovení mechanismu, kterým mohou být podávány návrhy na zlepšení systému enviromentálního managementu. Rozhodnutí o vnější komunikaci je ponecháno na organizaci, která ale musí vzít v úvahu požadavky regulátorů (úřadů) a očekávání ostatních zainteresovaných stran.

Dokumentace – revize zavádí termín “dokumentovaná informace“ místo “dokumenty a záznamy“. Stejně jako v normě ISO 9001 je na organizaci ponecháno rozhodnutí, pro které postupy je nutné zajistit efektivní řízení procesu.

FDIS by měl být k dispozici v květnu, revidovaná norma by měla vyjít v říjnu.

Po vydání revidované normy bude následovat tříleté období pro přechod na tuto revizi. Po uplynutí tohoto období skončí platnost certifikátů podle ISO 14001:2004.

Základem aktualizace zavedených a certifikovaných systémů environmentálního managementu – EMS (obdobně jako systému managementu kvality – QMS) v organizacích bude aplikace uvedených změn do provozní praxe, firemní dokumentace, ale zejména do myšlení pracovníků.
Nabízíme praktické provedení projektu aktualizace ve čtyřech krocích:
1) analýza stávajícího systému EMS,
2) úpravy dokumentace
3) školení pracovníků
4) stanovení a realizace souvisejících nutných opatření.
Aby vaše společnost byla co nejdříve připravena k auditu a vydání certifikátu podle požadavků revidovaných norem doporučujeme již nyní provést první popsanou etapu. Po schválení konečného znění a vydání norem, provedeme ostatní etapy projektu. Kontaktujte nás.

zpět na přehled novinek
  • Novinky

  • Autoři: Markéta a Tomáš Tichých | tisk | nahoru